fredag 28 nov 2014

Ont i näsan kan vara näscancer

tisdag 15 dec 2009 by globmedia · Leave a Comment 

Så här års är det många som går runt och är lite småsnuviga nästan för jämnan. Rinnig näsa kan väl vara ok en tid – men se upp så att du inte har näscancer!

Nya forskningsrön från Karolinska Institutet i Stockholm visar att den som har haft ont i näsan en längre tid kan befinna sig i första stadiet av näscancer. Många gånger kan det vara svårt att skilja denna cancerform från en vanlig förkylning, varför det kan vara bra att testa sig om man är orolig.

”Näscancer är fortfarande en ganska ovanlig sjukdom men om man, så att säga, är ‘oroligt lagd’ rekommenderar vi ändå att man testar sig”, säger Mariann Edenvall som till vardags arbetar som sjuksköterska och rådgivare på Vårdguiden.

Edenvall kan dock lugna oroliga personer:

”Om det skulle visa sig att man verkligen har näscancer men nästumören är godartad så skall det inte vara några större konstigheter att åtgärda det hela”.

Men om det inte är en godartad form av näscancer då? Vad har man att vänta sig då?

”Om din näsa börjar växa kraftigt och dessutom ger ifrån sig ett svagt pipande ljud bör du definitivt ta och kolla upp det hela”, säger Edenvall. ”Visar det sig sen vara elakartad näscancer så finns det jätteduktiga läkare inom sjukvården som kan hjälpa till. Många av dem har massor av erfarenhet och i de allra flesta fall löser det sig på något vis”.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!